Miért és milyen nyelvet tanulj, hogy programozóként naprakész legyél?

A programozás esetében a nyelvtanulás épp olyan, mint a való életben egy idegen nyelv elsajátítása – a különbséget talán inkább az jelenti, hogy mennyire gyorsan következnek be olyan iparági változások, amelyek magukkal hozzák az új nyelvek megtanulásának szükségességét. De mely nyelveket érdemes megtanulni, és milyen gyakran van szükség arra, hogy új irányba tekintsünk? Nasztanovics Dávid, a Stylers Group architectje segít tisztábban látni a kérdésben!

Miért és milyen nyelvet tanulj, hogy programozóként naprakész legyél?

Miért kezdd a Javával vagy a JavaScripttel?

A Braining Hub képzési kínálatában is megtalálható Java és JavaScript programozási nyelvek egyfelől széles körben elterjedtek, másfelől jó alapot adnak ahhoz, hogy később könnyebb legyen az új ismeretek elsajátítása. „Ez nem véletlen, hiszen a Java egy statikus, erősen típusos nyelv, amely széles irodalommal rendelkezik. Ez, főleg a kezdeti időszakban, nagyon megkönnyíti a tanulást. Emellett a nagyvállalati, banki környezetben nagyon elterjedt és jól beágyazott rendszer, így bár a népszerűsége lassan csökkenőben van, mégis biztos, hogy még hosszú távon is munkalehetőséget biztosít” – mondta el Dávid.

A másik a nagyon hasonló nevű és dinamikusan fejlődő JavaScript, amelynek népszerűsége a 2019-es TIOBE index szerint jelenleg nemzetközi szinten látszólag stagnál, de itthon a webes alkalmazásterületeken nagyon erősödik a használata mind a kliens, mind a szerver oldalon, ahogy a mobilalkalmazás-fejlesztésből is egyre nagyobb szeletet hasít ki. Ez a nyelv is viszonylag széleskörű irodalommal rendelkezik, az objektumorientáltsága azonban csak látszólagos, így a tanulása azért rejt néhány csapdát magában. Gyors visszacsatolás a kezdő programozóknak, hogy a Developer Toolbaron is bele lehet írni, jól motiválja a tanulókat abban, hogy alaposabban is beleássák magukat.

A fent említett tulajdonságaik miatt is jó ezekkel a nyelvekkel kezdeni, de az sem elhanyagolható tényező, hogy a 2019-es TIOBE listán – amely az egyes programnyelvek kvázi népszerűségi indexe – mindkét nyelv stabilan őrzi a helyét a top 10-ben. „A Java masszív listavezető, nagyon régóta áll az első helyen, a JavaScript pedig – a jelenlegi 7. – egy nagyon dinamikus fejlődés eredményeként futott be a mostani helyére” – meséli Dávid, hozzátéve, hogy több hasonló lista is van, amelyeken más-más szempontok mentén máshogy alakulnak a sorrendek, de a legfontosabb nyelvek általában mindenhol azonosak.

Ha tovább nyújtózkodnál

Dávid szerint kifejezetten hasznos és tanulásra nagyon jól használható nyelv a Python, amelynek népszerűsége elképesztő sebességgel növekszik; tavalyhoz képest közel 2%-ot erősödött, és jelenleg a TIOBE listán a 3. helyen van. És hogy miért jó tanulni? „A program indentálását nagyon erősen el kell sajátítani hozzá, vagyis a logika függőleges elválasztását, hogy hogyan függenek össze a különböző logikai mélységű feladatok. Emellett a legtöbb programnyelvtől eltérően nincs benne sorvégi karakter, így csak az indentálás mélysége határozza meg azt, hogy melyik logikai részhez tartozik az adott sor” – foglalja össze Dávid, aki szerint nagyon fontos, hogy a többi programozó is átlássa egy program struktúráját, ehhez pedig a Python tanulása során felépített skillek nagyon jól jönnek a későbbiekben.

A másik fontos érv a Python mellett, hogy a data science és a mesterséges intelligencia területén is megkerülhetetlennek számít. Dávid szerint ennek az az oka, hogy az AI-hoz kapcsolódó algoritmusok általában olyan szakemberekhez köthetők, akik inkább matematikusok, mint programozók, és hogy az eddig felsorolt három nyelv közül ez tanulható meg a legkönnyebben. Alkalmas beágyazott rendszerek és webes használatra is, ezzel egy a valóban általános programozási nyelvek közül.

Két mélységben kell gondolkodni

A fentieken túl az is fontos, hogy megkülönböztessük egymástól az alapnyelveket – a fent említett három ebbe a kategóriába tartozik –, amelyeket hosszabb távon is használhatunk, és nagyjából 3-4 évente érdemes újat megtanulni közülük, illetve a frameworköket, vagyis az egyes nyelvekhez tartozó eszközkészleteket. Ez utóbbiak aszerint fejlődnek, hogy épp miként áll a szakma a kódszervezéshez, az adatforgalomhoz, és valóban nagyon szélsőséges módon tudnak változni. Akár projektenként is eltérők lehetnek, ezért is nagyon fontos, hogy aki erre a szakmára adja a fejét, az legyen felkészülve arra, hogy tényleg folyamatosan frissítenie kell a tudását.

2020-03-15T13:30:28+00:00

Share This Post With Others!

Go to Top